המדריך המלא להתחדשות עירונית הריסה ובנייה (תמ"א 38/2) ופינוי בינוי
פרק י' - סיכום
מאיסוף חתימות ודיירים סרבנים ועד לתיקון ליקויים וערבויות בדק – פרויקטים של התחדשות עירונית מורכבים מאינספור סוגיות שונות ומורכבות. המפתח להתמודדות נכונה ויעילה עם אותם אתגרים שבוודאי יעלו לאורך הדרך היא היכרות מוקדמת איתם ועם הסוגיות השונות שיש ללבן מראש. הכנה מוקדמת תוכל לסייע לנו לצמצם את הקושי ולהתקדם בצורה מהירה יותר אל השלמת הפרויקט. בסופו של דבר, למרות כל אותם אתגרים – הריסה ובנייה ופינוי בינוי הם שניים מערוצי ההתחדשות העירונית המשתלמים ביותר העומדים לרשותנו.
פרויקט הריסה ובנייה או פינוי בינוי עשוי להיות משתלם במיוחד לבעלי דירות בבניינים ישנים, ובמיוחד בבניינים במצב תחזוקה רעוע. הפרויקט יכול לאפשר לנו כבעלי דירות לקבל דירות חדשות ומוגדלות בבניין בעל תשתיות מודרניות ומשופרות יותר.
קידום הפרויקט מתחיל באספת דיירים ואיסוף חתימות מצד רוב בעלי הדירות בבניין – לפחות 80 אחוזים. שיקולים של זכויות בנייה ושווי הדירות ישפיעו על היתכנות הפרויקט. לאחר מכן עלינו לבחור צוות שמורכב מעורך דין דיירים, מפקח בנייה ובעיקר יזם: חברת נדל"ן שתוביל עבורנו את הפרויקט.
בהמשך עלינו לגבש הסכם מוגדר ומפורט עם היזם – שנועד להסדיר את התמורה שנקבל, כלומר מפרט הדירה החדשה. בעיצומו של תהליך קבלת אישור הבנייה ובמהלך הבנייה עצמה, מומלץ לעקוב אחר התקדמות הפרויקט ולנהל תקשורת שקופה ופתוחה עם היזם.
בימים אלו עובר ענף ההתחדשות העירונית מספר שינויים דרמטיים, בראשם ביטולה המתוכנן של תכנית תמ"א 38 – והמעבר הצפוי למציאות שבה כל רשות מקומית מכתיבה באופן עצמאי את המדיניות בשטחה. לפי שעה, התוקף של תכנית תמ"א 38 הוארך – והמשבר הפוליטי בארץ מגדיל את הסיכוי שתוקף התוכנית יוארך שוב. למידע נוסף על המציאות שאחרי תמ"א 38.
במיוחד לאור שינויים אלה, מומלץ מאוד לצאת לדרך כבר עכשיו עם פרויקטים של הריסה ובנייה – כדי ליהנות מההטבות של תכנית תמ"א 38 בעודן בתוקף. ניתן יהיה לקדם פרויקטים של הריסה ובנייה גם לאחר מכן – אולם עדיף לבעלי דירות לנצל את שעת הכושר הנוכחית.
להמשך קריאה: