top of page

כל מה שצריך לדעת על הממ"ד

האם הוא מגן מפני פגיעה ישירה – ובאילו מצבים כבר לא צריך היתר בנייה?

 

מתקפת הפתע על ישראל ב-7 באוקטובר ומלחמת "חרבות ברזל" שפרצה מיד אחריה סיפקו תזכורת נוספת לחשיבותם של הממ"דים. במהלך מתקפת המחבלים על יישובי עוטף עזה ולאורך ירי הטילים על ישראל, שהייה בממ"דים תקינים הצילה את חייהם של מאות ואף אלפי ישראלים. בימים שאחרי הטבח המזעזע, התפרסמו בתקשורת סיפורים של משפחות שלמות שהסתתרו בממ"ד הביתי במשך שעות ארוכות – וכך שרדו את המתקפה. במקרים אחרים, גם אחרי פגיעה ישירה של טילים שנורו מרצועת עזה – יושבי הממ"ד נותרו ללא פגע.

תקן לבניית ממ"ד

מהו בכלל ממ"ד? משמעותן של ראשי התיבות היא "מרחב מוגן דירתי". בפשטות, מדובר במקלט קטן שנועד לספק הגנה לדיירי הדירה מפני ירי טילים חמושים בחומר נפץ. באופן טבעי, זהו אחד האיומים העיקריים על מדינת ישראל: ירי טילים מרצועת עזה או לבנון. הממ"ד נועד לספק הגנה מפני פגיעה במבנה או פגיעת רסיסים כתוצאה מיירוט.

המדינה קבעה תקן ברור לדרישות המיגון של הממ"ד, והיא מעדכנת את הדרישות הללו מעת לעת. שטח הממ"ד חייב לעמוד על 9 מטרים רבועים לפחות – וגובה התקרה בממ"ד נע בין 2.5 מטרים ל-2.8 מטרים. בכל מ"ד מותקנת דלת הדף למניעת חדירה של רסיסים וחלון הדף שכולל מגן שעשוי מפלדה. גם הדלת וגם החלון נפתחים כלפי חוץ – כדי לשמור על עמידות הממ"ד. בשנת 2017 נכנס לתוקף תקן חדש בנוגע להתקנת חלונות ממ"ד, שמחייבים התקנה של חלונות מתכת מאלומיניום.

מעבר לכך, קירות הממ"ד עשויים מבטון מזוין בעובי של 20-35 סנטימטרים – והממ"ד אף נועד להיות אטום לחדירה של גזים רעילים.

רמת ההגנה שמספק ממ"ד

חשוב לדעת שממ"ד לא מספק פתרון הגנה הרמטי. בכל הקשור לחדירת גזים רעילים כתוצאה מטילים בעלי ראשי נפץ לא קונבנציונליים, ההגנה שמספק הממ"ד היא חלקית בלבד. גם מבחינת איום הטילים הקונבנציונליים הנפוץ יותר, ממ"ד לא תוכנן כדי לעמוד בפגיעה ישירה של טיל. כלומר, עיקר ההגנה שמספק הממ"ד היא בתרחיש של פגיעת טיל באזור סמוך לממ"ד – או בתרחיש של פגיעת רסיסים.

לא ניתן להגדיר בצורה מדויקת את יכולותיו של הממ"ד – בשל היצע הטילים הרחב והמגוון שעומד לרשות שכנותיה של ישראל. ארגון חיזבאללה בלבנון, למשל, מחזיק לפי דיווחים בטילים עוצמתיים יותר מאשר החמאס ברצועת עזה. כך או כך, הקונצנזוס בקרב כל אנשי המקצוע הוא שהממ"ד מספק הגנה חשובה מאין כמוה. כניסה לממ"ד עם הישמע אזעקה מגדילה פי עשרות מונים את סיכויי ההישרדות של דיירי הבית בתרחיש של פגיעת טיל. כאמור, המלחמה האחרונה בדרום הארץ סיפקה הוכחה נוספת לכך.

כיצד ניתן להצטייד בממ"ד?

החוק במדינת ישראל מחייב בנייה של ממ"ד בכל בניין מגורים חדש. כתוצאה מכך, כמעט כל המבנים שהוקמו אחרי שנת 1990 כוללים ממ"דים. במקרה של מבנים ישנים יותר שלא כוללים ממ"ד, לרשות בעלי הנכס עומדות שתי אפשרויות.

התחדשות עירונית מאפשרת לנו לבנות בניין בטוח ויציב יותר – שכולל ממ"דים בכל דירה. מסלולי התחדשות עירונית שונים מאפשרים להרוס את הבניין הקיים ולבנות במקומו בניין חדש ומודרני – או לחילופין לבצע הרחבה ומתיחת פנים לבניין הישן. כל מסלולי ההתחדשות העירונית השונים כוללים גם תוספת ממ"דים. סביב פקיעת תוקפה של תכנית תמ"א 38, שהסתיימה באופן רשמי ממש עם פרוץ מלחמת "חרבות ברזל", עולם ההתחדשות העירונית נכנס לטלטלה. כדי לאתר את מסלול ההתחדשות העירונית המתאים ביותר, ניתן לפנות לצוות שלנו בחברת "אלמגורים" – על מנת לבצע בדיקה של האפשרויות הזמינות על פי מיקום הבניין.

במקביל, בעקבות המלחמה התקבלה החלטה לאפשר בנייה של ממ"דים במבנים קיימים – ללא צורך בבקשת היתר בנייה. מדובר ברפורמה טרייה שמתאימה במיוחד לבעלי בתים פרטיים שלא כוללים ממ"דים, ומאפשרת לבצע בנייה של ממ"ד באופן מיידי – על בסיס הגשת בקשת לפטור מהיתר לפיקוד העורף.

bottom of page