top of page
אלמגורים התחדשות עירונית

התחדשות עירונית בת ים

עם רצועת חוף ארוכה, קרבה גיאוגרפית לתל אביב הסואנת ורכבת קלה שתושק בשנים האחרונות – בת ים נחשבת לאחת הערים המובילות בישראל בכל הקשור לפוטנציאל ההתחדשות העירונית. רבים מהבניינים בעיר נבנו לפני עשרות שנים ונמצאים במצב תחזוקה רעוע – מה שמגביר את האטרקטיביות של מיזמי פינוי בינוי או תמ"א 38 בעיר.

 

בעזרת מיזמי התחדשות עירונית ניתן לחדש, לחזק או להחליף בניינים ישנים – ברמת הבניין הבודד או המתחם. כיום פועלת בבת ים מנהלת רשמית מטעם העירייה – שנועדה לקדם את נושא ההתחדשות העירונית בעיר. אז למה דווקא בת ים, איך התהליך נראה – ומה הצעד הראשון? ריכזנו עבורכם את כל מה שצריך לדעת על התחדשות עירונית בבת ים.

מדוע בת ים היא עיר משתלמת להתחדשות עירונית?

בשל מיקומה הגיאוגרפי, בת ים נהנית מקרבה גדולה לתל אביב – על שלל מקומות התעסוקה והבילוי בשטחה. כמו כן, חוף הים של בת ים נחשב ליתרון נוסף של שוק הנדל"ן בעיר – בשל הביקוש הגבוה בישראל לדירות על קו הים ובסמוך לו.

בשנים האחרונות מתבצעות בבת ים גם עבודות הרכבת הקלה – שאמורה לבצע את נסיעתה הראשונה בשנים הקרובות. הרכבת הקלה מגבירה את נוחות הגישה לתל אביב מבת ים – וצפויה להעלות משמעותית את מחירי הדירות בסמוך לקו האדום. כך גוברת האטרקטיביות של מיזמי התחדשות עירונית בסמוך לתוואי הרכבת.

בנוסף, רבים מהבניינים בבת ים הם ישנים מאוד – וחלקם אף נמצאים בסכנת קריסה. עובדה זו מחזקת גם את האינטרס של בעלי דירות לצאת לדרך עם מיזמי התחדשות עירונית – וגם את האינטרס של העירייה ושל רשויות התכנון לקדם את המיזמים הללו במהירות.

איך אפשר לבצע התחדשות עירונית בבת ים?

במדינת ישראל פועלים כיום שלושה מסלולים להתחדשות עירונית. המסלול הראשון נקרא פינוי בינוי – והוא מאפשר לנו להרוס מספר בבניינים במתחם אחד ולהקים במקומם שורת בניינים חדשים. כלומר, מסלול פינוי בינוי מאפשר לנו להחליף במיזם אחד מספר בניינים קיימים. בשנים האחרונות אושרו בבת ים מספר תכניות פינוי בינוי. רק בחודש ינואר 2022 אושרו להפקדה בוועדה המחוזית תכניות הכוללות בסך הכל יותר מ-2,400 יחידות דיור.

בנוסף, ניתן לבצע התחדשות עירונית דרך תכנית תמ"א 38 – שמתחלקת למסלול הריסה ובנייה (תמ"א 38/2) ומסלול חיזוק ותוספות (תמ"א 38/1). תמ"א 38 הוכרזה במקור כתכנית לחיזוק מבנים – והיא רלוונטית למבנים שהוקמו לפני שנת 1980.

במסגרת מסלול תמ"א 38/2 אנו יכולים להרוס בניין קיים ולבנות במקומו בניין חדש (כמו פינוי בינוי – רק ברמת הבניין הבודד). מסלול תמ"א 38/1, לעומת זאת, מאפשר לנו לחזק את הבניין הקיים – ולהוסיף אליו מספר קומות חדשות.

איך אני מברר את סטטוס הבניין שלי?

הכתובת הראשונה שלנו בדרך לפרויקט התחדשות עירונית בבת ים היא מנהלת ההתחדשות העירונית של העירייה – שזמינה בטלפון 076-5333880 או במייל batel@bat-yam.muni.il. המנהלת מעניקה לבעלי דירות בעיר ייעוץ ומידע רלוונטי – שמסייע לבדוק את הסטטוס של הבניין שלנו ולראות אם ניתן יהיה לבצע בו פרויקט התחדשות עירונית.

לאחר בדיקה מול המנהלת נוכל להתקדם לאיסוף חתימות של שאר בעלי הדירות בבניין ובחירת חברה יזמית שתוביל את הפרויקט – בהתאם למדריך המלא להריסה ובנייה.

bottom of page